Tips voor het onderhouden van je tuin

Tips voor het onderhouden van je tuin

HOE KUN JE JE TUIN HET BESTE ONDERHOUDEN?

ZORG VOOR REGELMAAT:

Heel belangrijk is het regelmatig onderhouden van je gazon en planten. Wacht niet tot het een grote puinhoop is voor je wat gaat doen. Op deze manier krijgen de planten en bloemen niet de verzorging die ze nodig hebben doordat er teveel onkruid tussen de bloemen en planten komt en deze kan verstikken. De grond laat zo geen vocht en zuurstof door en zorgt zo voor te weinig lucht en water bij de wortels. Haal dus regelmatig een schoffel door de aarde. Dit zal de groei van je planten bevorderen en zorgt voor een nette aanblik van je tuin. Als je regelmatig schoffelt, zie je gelijk welke planten er gesnoeid moeten worden omdat ze andere planten overwoekeren.

HET GRAS:

Maai regelmatig je gras. In het voorjaar zal dit soms wel twee keer per week nodig zijn. In de zomer volstaat een keer en in de herfst is een keer in de twee weken genoeg en zo rond begin november is de laatste keer van het jaar dat je moet maaien. Haal zoveel mogelijk mos weg uit je gras en ook paardebloemen willen de meeste mensen niet graag in hun gazon hebben. In het voorjaar is het belangrijk om het gras te verticuleren en te bemesten.

EENJARIGEN:

In april wordt het tijd om je borders op te vrolijken met eenjarige plantjes. Als je de uitgebloeide bloemetjes regelmatig verwijdert van de plantjes, heb je er tot ver in september plezier van. Bedenk dat de vaste planten nog hard kunnen groeien; zet de eenjarige plantjes dan ook niet vlak naast de vaste planten, maar laat een stukje ruimte vrij. Zo komen alle planten, eenjarig of meerjarig, mooi tot hun recht.

WINTERKLAAR MAKEN:

Eind oktober wordt het tijd om de borders en je terras winterklaar te maken: de eenjarige planten zijn uitgebloeid en kunnen verwijderd worden. De heg kan worden gesnoeid en de vaste planten worden waar nodig gesnoeid. Let erop dat je de takken van de hortensia niet snoeit op de plekken waar nieuwe knoppen voor het komende jaar gevormd zijn! Haal afgevallen blad van het gazon af, maar laat het blad in de borders zo veel mogelijk liggen. Dit is een goede plek om te overwinteren voor verschillende dieren.

GROOT ONDERHOUD:

Een keer in het jaar kun je een grote snoeibeurt doen, of laten doen. Doe dit voordat het gaat vriezen. Als je deze tips toepast heb je volgend jaar weer veel plezier van het buitenleven!

Reacties zijn gesloten.