De mooiste bijenplanten voor in de tuin

De mooiste bijenplanten voor in de tuin

Geen bijen zonder bloemen

Wie aan het werk is en wordt lastigvallen door ongevraagde visite, gaat zich irriteren. Dat is helaas ook het geval bij de bijen en de irritaties kunnen oplopen tot een bijensteek. Echter, als de bij rustig zijn werk kan afmaken, is het resultaat heerlijke honing. Zonder planten en bloemen komen de bijen niet langs in de tuin. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, want genieten van honing doen we allemaal. Naast de honing zijn bijen essentieel van belang voor de plant. Vele planten maken gebruik van insecten om zich te laten bestuiven om vruchten te laten groeien. Daarom bevat een vruchtbare tuin verschillende bloemen waar de bijen van houden. De vraag is dan natuurlijk welke plant en bloemen gewild zijn door de bijen. Op deze vraag gaan wij antwoord geven.

Bijen in de bloemen

Er zijn verschillende bloemen die de aandacht trekken van bijen. Kleur en geur zijn hierbij opvallend. De meest opvallende bloemen zijn geel zoals de Tandzaad (Bidens ferulifolia), Goudsbloem (Calendula officinalis) of de Muurbloem (Erysimum cheiri). De bloemen met een heerlijke geur zijn bijvoorbeeld Dropplant (Agastache foeniculum), Lavender Haze (Agastache mexicana), Leeuwenbek (Antirrhinum majus) of de Turkse Drakenkop (Dracocephalum moldavicum). Bloemen met verschillende kleuren zijn onder andere Akkerbloemenmengsel, Tübingermengsel of de Zomeraster (Callistephus chinensis). De nectar van de bloemen is natuurlijk belangrijk voor de bij. Bloemen met veel nectar zijn: Guldenroede (Solidago), Tijm (Thymus serpyllum), Ereprijs (Veronica longifolia), bijenkorfje (Prunella grandiflora) of de Salie (Salvia officinalis).

Bijen in de bomen

Bomen zijn ook gewild door bijen, vooral als ze staan te bloeien. Er zijn verschillende soorten bomen die in aanmerking komen voor de bijen. Voorbeelden zijn: Veldesdoorn (Acer campestre), Noorse esdoorn (Acer platanoides) of de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). Daarnaast is de Tamme kastanje (Castanea sativa), Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) of de Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) zeer interessant voor de bijen.

Combinatie naar keuze

De combinatie van bloemen, planten en bomen is het fijnst voor de bijen. Daarnaast is het voor de eigenaar een mooie zicht van allerlei kleuren en geuren. Wereldwijd is het bekend dat de bijen massaal sterven. Klimaatverandering, andere insecten of te weinig eten zijn redenen voor het sterven van bepaalde soorten bijen. Het minste wat wij kunnen doen, is het zaaien van geschikte bloemen voor de mooie bijen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de bijen minder sterven. Het belangrijkste daarbij is, het beschermen van de bijen zorgt voor heerlijke honing en hartstikke mooie bloemen voor onze neuzen.

Reacties zijn gesloten.